Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Komiksy i książki obrazkowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Status
available
(2)
unknown
(1)
Branch
Sieraków Wypożyczalnia
(1)
Sieraków Oddział Dziecięcy
(2)
Author
Bolałek Radosław
(2)
Urushibara Yuki
(2)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Audience Group
Młodzież
(2)
Dorośli
(1)
Demographic Group
Literatura japońska
(2)
Subject
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kultura stołu
(1)
Stworzenia fantastyczne
(1)
Tajemnica
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
Komiks
(2)
Manga
(2)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Domain
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
3 results Filter
Book
In basket
Mushishi 1 / Yuki Urushibara ; tłumaczenie Radosław Bolałek. - Wydanie III. - Warszawa : Hanami , 2023. - 222, [6] stron : ilustracje ; 21 cm.
(Mushishi / Yuki Urushibara ; 1)
Istoty nie z tego świata. Przedziwne niższe byty, nie przypominające zwierząt, ni roślin. Zbieranina stworzeń o najdziwniejszych formach od dawna budząca w ludziach obawę, ale i szacunek, zwana była „mushi”. Mushishi zajmuje się zaś ich badaniem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Sieraków Oddział Dziecięcy
There are copies available to loan: sygn. K (1 egz.)
Book
In basket
Mushishi 2 / Yuki Urushibara ; tłumaczenie Radosław Bolałek. - Wydanie II. - Warszawa : Hanami , 2023. - 233, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
(Mushishi / Yuki Urushibara ; 2)
Mushi to duchowe istoty, które nie są ani dobre ani złe, one po prostu istnieją, co nie zmienia faktu, że potrafią również skomplikować ludziom życie. Ginko jest jednym z niewielu, którzy widzą mushi. Przemierza świat badając te przedziwne byty, uwalniając od problemów tych, którym przyszło żyć w ich otoczeniu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Sieraków Oddział Dziecięcy
There are copies available to loan: sygn. K (1 egz.)
Book
In basket
Tradycje kulinarne Polski / Magdalena Tomaszewska-Bolałek. - Warszawa : Hanami Radosław Bolałek, 2023. - 350, [2] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 24 cm.
Tradycje kulinarne Polski to książka prezentująca kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz 19 prostych przepisów na mniej znane dania z różnych części Polski. Autorką książki jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek – badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się ona historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Sieraków Wypożyczalnia
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 39 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again